Blackcurrant Berliner Wiesse Browar Stu Mostów

„Bardzo niski ekstrakt, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego. To dlatego piwo jest tak lekkie. Niska, wręcz niewyczuwalna goryczka, pojawia się dzięki użyciu szlachetnego chmielu Tettnanger. Pozostawiamy jednak jego nieco ziołowy charakter. No i do tego kwaśność porzeczek.

No i nasze porzeczki. W pełni naturalny dodatek owoców, najwyższej jakości. Dodane na późnym etapie fermentacji i leżakowania. W dużych ilościach. Nadały charakterystycznego smaku i aromatu oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil.

Porzeczki dodaliśmy w formie naturalnego 100% przecieru, bez żadnych konserwantów ani cukru, dodany apetycznie do zbiornika oraz recyrkulowany przy pomocy pompy w zbiorniku do równomiernego wymieszania przecieru z piwem. Dofermentowywany przy użyciu drożdży piwowarskich (fruktoza z owoców jest asymilowana przez drożdże). Wirowane w celu oddzielenia cząstek stałych (pestek, skórek etc.), ale z zachowaniem pektynowego zmętnienia. Porzeczki oprócz barwy, smaku i aromatu wprowadzają również dodatkową kwaśność.”