Oud Beersel Oude Geuze Vandervelden 135 years

To 艣wietna mieszanka rocznego i 3 letniego lambica 馃檪 Top 50 na RB.

„Umiarkowanie kwaskowaty/kwa艣ny aromat mieszaj膮cy si臋 z aromatem okre艣lanym jako stodo艂y, ziemisty, kozi, s艂omy, konia i ko艅skiego pledu. Gdy niekt贸re mog膮 by膰 dominuj膮co kwaskowate/kwa艣ne, balans jest kluczem i okre艣la lepsze gueuze. Przeci臋tnie owocowe wraz z aromatami cytrusowymi (cz臋sto grapefruit), jab艂ka i inne lekkie owoce, rabarbar i mi贸d. Bardzo lekki aromat d臋bu s膮 po偶膮danymi smakami. […]

Gueuze jest tradycyjnie produkowany za pomoc膮 mieszania jednego, dwu i trzyletnich lambic贸w. M艂ody lambic zawiera fermentowalne cukry natomiast dojrza艂e wersje posiadaj膮 charakterystyczny 鈥瀌ziki鈥 smak enne River valley. Dobry gueuze nie jest gryz膮cy ale posiada pe艂ny i prowokacyjny bukiet, ostry aromat, i mi臋kki welwetowy smak. Lambic jest serwowany nienagazowany, natomiast gueuze jest serwowany musuj膮cy. Warto艣ci IBU s膮 przybli偶one gdy偶 u偶ywane s膮 dojrza艂e chmiele; Belgowie u偶ywaj膮 chmielu bardziej jako 艣rodka antybakteryjnego ni偶 dla goryczki. Produkty oznaczone jako 鈥瀘ude鈥 albo 鈥瀡ille鈥 s膮 uwa偶ane za najbardziej tradycyjne.”