Oud Beersel Oude Geuze Vandervelden 135 years
To świetna mieszanka rocznego i 3 letniego lambica 🙂 Top 50 na RB.
„Umiarkowanie kwaskowaty/kwaśny aromat mieszający się z aromatem określanym jako stodoły, ziemisty, kozi, słomy, konia i końskiego pledu. Gdy niektóre mogą być dominująco kwaskowate/kwaśne, balans jest kluczem i określa lepsze gueuze. Przeciętnie owocowe wraz z aromatami cytrusowymi (często grapefruit), jabłka i inne lekkie owoce, rabarbar i miód. Bardzo lekki aromat dębu są pożądanymi smakami. […]
Gueuze jest tradycyjnie produkowany za pomocą mieszania jednego, dwu i trzyletnich lambiców. Młody lambic zawiera fermentowalne cukry natomiast dojrzałe wersje posiadają charakterystyczny „dziki” smak enne River valley. Dobry gueuze nie jest gryzący ale posiada pełny i prowokacyjny bukiet, ostry aromat, i miękki welwetowy smak. Lambic jest serwowany nienagazowany, natomiast gueuze jest serwowany musujący. Wartości IBU są przybliżone gdyż używane są dojrzałe chmiele; Belgowie używają chmielu bardziej jako środka antybakteryjnego niż dla goryczki. Produkty oznaczone jako „oude” albo „ville” są uważane za najbardziej tradycyjne.”