Niemieckie piwa pszeniczne.
Piwowarstwo niemieckie bez wątpienie kojarzy się ze świetnymi piwami pszenicznymi. Naturalnie mętne, drożdżowe o subtelnym aromacie goździków i bananów. Oto kilka przykładów:
Franziskaner Hefeweissbier – w smaku wyczuwalne pszeniczne nuty drożdżowo- cytrynowe. alk. 5% obj.
Schneider Weisse Tap 7 – owocowy aromat, głównie goździkowy i bananowy. Duża ilość osadu drożdżowego, nadającego treściwość. 5,4% obj.
Frankfurter Hefeweizen – pszeniczne jasne. Wyraźny bananowy aromat z akcentami słodu. Barwa typowo mętna jak dla niefiltrowanego pszeniczniaka.
Störtebeker Bernstein– bursztynowa pszenica zdominowana głównie przez bananowe nuty. W tle pojawia się subtelna kwasowość i umiarkowana goryczka. alk. 5,3% obj.
Kapuziner Weissbier– występuje typowa dla tego gatunku kompozycja cytrusowych, goździkowych i bananowych akcentów które świetnie współgrają z subtelną kwasowością. alk. 5,4%.
Maisel’s Weisse – smak jest owocowy, orzeźwiający z delikatną pikantnością oraz pszenicznym posmakiem. alk. 4,9% obj.
Schneider Tap 5 – koźlak pszeniczny. Chmielony amerykańskimi chmielami koźlak z wyraźną ziołową goryczką i akcentami bananowymi. alk. 8,2% obj.
Erdinger Weissbier – niefiltrowane, pszeniczno-drożdżowe o lekko słodkim i słodowym smaku z odrobiną chmielowej goryczki, z wyraźnym bananowym posmakiem. 5,3% obj