Flanders Red Ale Barrel Aged z serii Fortunatus

„Trzeci Fortunatus to piwo, które uwarzyliśmy 22 stycznia 2018 roku. Było ono równocześnie fermentowane i zakwaszane w czasie fermentacji mieszanej, za którą odpowiadały drożdże oraz kilka wyselekcjonowanych szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus, Lactococcus i Leuconostoc. Następnie przelaliśmy je do beczek po czerwonym winie z Château Kirwan. Przy napełnianiu beczek zaszczepiliśmy je kulturą dzikich drożdży Beersel Brettanomyces Blend. I zapomnieliśmy o piwie na naprawdę długi czas… Od uwarzenia do rozlewu upłynęło 30 miesięcy!

Efekt to głęboko odfermentowane, wytrawne ale z mnóstwem nut owocowych (mimo, że nie ma w nim żadnych owoców). Całość uzupełnia szczypta derki, drewna oraz lekka opiekana słodycz kontrująca kwaśność piwa. Flanders Red Ale to piwo profilem przypominające czerwone wytrawne wino, piwa w tym stylu są nawet określane „winami wśród piw”. No ale to sprawdzicie już sami 

Alk. 7,77% obj., Ekstrakt: 15% wag.”