Winnica Jakubów
Wina z polskiej Winnicy Jakubów 🙂
Yacobus Albae 2019 - Wieloodmianowy biały kupaż. Oprócz połączonych na etapie zbiorów Chardonnay, Pinot Blanc, Seyval Blanc i kilku innych odmian, rosnących w małych ilościach w jednej parceli, znajdziemy tu jeszcze Rieslinga i Traminera. Wino wytrawne, całkiem nieźle zbudowane, intensywnie pachnące. Dobowa maceracja na skórkach w niskich temperaturach. Długa, spokojna fermentacja i ponad trzymiesięczne dojrzewanie nad osadem. R2 - Riesling 2019 - Połączony Riesling ze starej parceli z dziewiczym, fermentowanym na dzikich drożdżach, winem z młodych nasadzeń. Wytrawny, klasycznie pachnący, leżakowany na osadzie 4 miesiące. Jedna trzecia część gron tłoczona w całości, reszta macerowana dobę na skórkach. T9 - Traminer 2019 - Wino wytrawne, z kilkoma gramami cukru resztkowego balansującymi dobrą kwasowość i ziołowy finisz. Jedna trzecia objętości była fermentowana na dzikich drożdzach. Srebny medal w konkursie win w Zielonej Górze w roku 2020. Rose 2019 - Regent+Zweigelt (w małych ilościach Pinot Noir preccoce i Muskat Bleu). Lekko zabarwione, wytrawne, swieże wino różowe na upalne dni. Powstałe w wyniku delikatnego tłoczenia całych gron, fermentowane w niskich temperaturach. RR7 - Rondo&Regent 2017+18 - Wino czerwone wytrawne. Kupaż odmian wykonany już na etapie zbiorów. Oba roczniki leżakowały ponad rok we francuskich barrique i dopiero po tym okresie zostały połączone. Ze względu na ogromne różnice w pogodzie obu roczników, wina dobrze się uzupełniają. Brązowy medal w konkursie win w Jaśle i złoty we Wrocławiu w roku 2020. D8 - Dornfelder 2017+18 - Wino czerwone wytrawne. Co roku zdecydowanie najlepsze nasze czerwone wino. Dobrze zbudowane, długie i eleganckie wino. Leżakowanie obu roczników ponad rok we francuskich barrique. Srebrny medal w konkursie win w Jaśle w 2020 roku. Yacobus Orange - alk13,5%, kwasowość: 6,9g/l, cukier resztkowy 2g/l Yacobus Orange to wino skomponowane z trzech nastawów win pomarańczowych. Ich cechą wspólną jest niechłodzona, spontaniczna fermentacja na skórkach (bez szypuł) przez okres co najmniej 4 tygodni. Wino naturalne: dzikie drożdże,niefiltrowane, z minimalną ingerencją winiarza. Niewielka część całości leżakowała w nowej barrique z dębu slawońskiego przez ponad pół roku. Srebrny korek w konkursie win w SPOT Poznań w roku 2020. H3 - Hibernal - alk.13%, kwasowość: 7,3g/l, cukier resztkowy 0 Łączone nastawy z młodej i starej parceli Hibernala. Zimna maceracja przez ponad dobę, delikatne tłoczenie i fermentacja w niskiej temperaturze. Złoty medal w konkursie win w Zielonej Górze w roku 2020. S5 - Solaris - alk, 13,5%, kwasowość: 7,5 g/l, cukier resztkowy 72g/l Wino białe słodkie. Naturalnie zrodzynkowane na krzewach owoce macerujemy na skórkach, żeby wyciągnąć prawdziwie słodki charakter. Powolna fermentacja do zimy. Srebrny medal w konkursie win w Jaśle w roku 2020. Riesling Sekt 2017 białe wytrawne wino musujące produkowane tradycyjną metodą szampańską z refermentacją w butelce.