Wina Mołdawskie z kolekcji Storks

Mołdawskie wina z winnicy Suvorov-Vin, która działa w regionie Stefan-Voda. Jest to kraina położona w południowo-wschodniej części kraju, na niewielkiej wysokości, gdzie znajdują się tarasy Dniestru. Wyjątkowo żyzne gleby i klimat umiarkowanie kontynentalny z wpływami Morza Czarnego prowadzą do powstania bardzo ciekawych i różnorodnych win o niezwykle bogatych właściwościach i charakterystycznych cechach.

Merlot – „wino czerwone, wytrawne. Wytwarzane ze starannie wybranych winogron odmiany Merlot, dojrzewające w dębowych beczkach. Barwa ciemno rubinowa. Intensywne aromaty jagód, śliwek i malin. W smaku soczyste, złożone, z nutami ziół i oliwy. Wino doskonale wyważone, z miękkimi taninami wspierającymi długie zakończenie.

Doskonale komponuje się z wołowym carpaccio, daniami z kaczki lub z wieprzowej szynki.

Temperatura przechowywania 5-20C .

Serwować w temperaturze 18-20C.

Sauvignon Blanc – „wino białe, wytrawne. Wytwarzane ze starannie wybranych winogron odmiany Sauvignon Blanc, dojrzewające w dębowych beczkach. Barwa jasna, słomkowa z zielonymi refleksami. Wino bardzo aromatyczne z nutami grejpfruta i pieprzu. W smaku harmonijne, rześkie, z długim finiszem.

Doskonale komponuje się z daniami rybnymi, sushi i ostrymi serami.

Temperatura przechowywania 5-20C .

Serwować w temperaturze 8-12C.

Chardonnay – „lekkie, przyjemne wino o jasno-słomkowej szacie. Szeroki wachlarz aromatów – pigwy, gruszki, ananasa i mango. W smaku przyjemne, owocowe, łagodne z charakterystycznym dla odmiany posmakiem.

Serwować w temperaturze 10-12 C.

Polecane do ryb, owoców morza, zup kremowych, potraw z duszonych białych mięs, jarzynowych sałatek, gotowanych i pieczonych szparagów, smażonych pieczarek, pasztetów i delikatnych serów.”

Muscat – „lekkie, bardzo aromatyczne wino o jasno-słomkowej szacie.
Posiada oryginalny aromat kwiatu pomarańczy, cytryny , cynamonu i maślanych ciastek. W smaku słodkie, przyjemne i wyraziste.

Serwować w temperaturze 10-12 C.

Polecane do ryb smażonych , grillowanych i duszonych podanych w sosach, owoców morza, mięs podawanych z owocami, do łagodnego serowego fondue oraz do ciast, deserów i lodów.”