ART+18 Honey and Coconut Wheat Wine, ART+18 Honey and Vanilla Wheat Wine od Stu Mostów/ DeMolen.

„ART#18, pełnoletni, warzony w kooperacji z jednym z najbardziej cenionych browarów rzemieślniczych na świecie De Molen.[…]Zapraszamy na pierwszy łyk: Honey and Coconut Wheat Wine oraz Honey and Vanilla Wheat Wine. Pełnia/słodowość: 10/10, alkohol 10%![…]

Więcej o piwie

Styl Wheat Wine, to wariacja stylu Barley Wine – wywodzącego się z Anglii – pierwsze komercyjne piwo w tym stylu uwarzone zostało w drugiej połowie XIX wieku, chociaż niektórzy szukają początków wina jęczmiennego już w starożytnej Grecji. Sparafrazowany, jakże by inaczej, przez browary rzemieślnicze. Wino pszeniczne, od wina jęczmiennego, odróżnia przede wszystkim barwa – jest zdecydowanie jaśniejsze, a przez to mniej intensywny w aromaty słodowe. Dzięki temu, piwo jest łagodniejsze, a bukiet dominują przede wszystkim nuty drożdżowe i zastosowanych dodatków. Wspólnym mianownikiem pozostaje wysoka zawartość alkoholu, wyraźna słodycz i umiarkowana goryczka.

Ekstrakt 27% wagowych. Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu, szczególnie z wysokim udziałem słodu pszenicznego, jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Użycie głównie jasnych słodów, wiąże się z nadzwyczaj jasną barwą jak na tak wysoki ekstrakt. Dlatego nuty słodowe są nieco wytłumione. Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania odpowiedniej goryczki, oraz Hersbrucker – dla uzyskania aromatu kwiatowego, który z ciekawie łączy się z mocnym, jasnym piwem. Natomiast Wheat Wine ma przesunięty balans w stronę słodową – dlatego chmielenie jest nieco mniej intensywne.

Piwo zmiksowaliśmy w ostatniej fazie produkcji z wyśmienitym, rzemieślniczym miodem. W wersji „Honey and Coconut” z miodem rzepakowym – wiosennym, jednym z pierwszych które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki. Pozyskuje się go w okresie masowego kwitnienia rzepaku, co przypada na przełom kwietnia i maja. Jego zapach przypomina oczywiście woń kwiatów rzepaku, który jest niezwykle trwały i w piwie potrafi przetrwać nawet kilka lat. Jego smak jest łagodny, nieco mdły, z wyczuwalną nutką goryczy. Po dodaniu miodu piwo zostało spasteryzowane w przepływie – dla maksymalnego zachowania jego właściwości. Chipsy kokosowe, tuż przed dodaniem do urządzenia do ekstrakcji (HopGun) zostały uprażone, dla wydobycia maksymalnego aromatu kopry kokosowej, zaraz przed rozlewem.

W wersji „Honey and Vanilla” piwo zmiksowaliśmy z rzemieślniczym miodem akacjowym. Niesamowicie jasnym, pozyskiwanym w czasie kwitnienia z robinii akacjowej (czyli tzw. białej lipy). Miód akacjowy jest intensywny w aromacie, w którym główną role grają nuty kwiatowe. Po dodaniu miodu piwo zostało spasteryzowane w przepływie – dla maksymalnego zachowania jego właściwości. Laski meksykańskiej wanilii trafiły na sam koniec, przez urządzenie do ekstrakcji (HopGun) dla wzbogacenia aromatu o tę szlachetną przyprawę.”